top of page

ילדים והסדרי הורות

הסדרי הורות הם כל הנושאים הקשורים להורות לאחר הפרידה וביניהם: 

זמני השהות אצל כל אחד מבני הזוג, אופן המעבר בין הבתים, מי לוקח את הילדים, מי מחזיר ומהיכן, חלוקה של זמני שהות בחופשות ובחגים, נסיעות ונבצרות בגלל עבודה או סיבה אחרת, יציאה מהארץ עם הילדים,  אופן קבלת החלטות בנושאי חינוך ובריאות, אופן התקשורת והעדכון בין ההורים וכל נושא אחר שההורים יעלו כרלוונטי לילדיהם.

 

מה בין משמורת לאפוטרופסות?

אפוטרופסות מוגדרת בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (סעיפים 14-18), והיא החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח יד, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם. שני ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם. כלומר, לפי החוק חובה ששני ההורים יפעלו בדרך של הסכמה על חינוכו של הילד וקבלת החלטות משמעותיות עבורו (בריאות, נכסים וכו').

משמורת הינה מקום מגוריו של הילד. משמורת יחידנית מוגדרת כמגורים הפיסיים של הילד אצל אחד מהוריו בלבד. כאשר מדברים על משמורת משותפת, הכוונה הינה למגורי הילד אצל שני הוריו, לרוב בחלוקה שווה או כמעט שווה. משמורת יחידנית איננה מבטלת את האפוטרופסות של ההורה הלא משמורן, דהיינו החלטות מהותיות בנושא הילדים עדיין צריכות להתקבל תוך הסכמה של שני ההורים, ולשני ההורים יש אחריות הורית משותפת על ילדיהם.

היום נוהגים להימנע מהשימוש במילה משמורת, אלא אחריות הורית משותפת = אפוטרופסות, ולהגדיר זמני שהות בין ההורים. 

כיצד יקבעו זמני השהות? (בעבר המונח קרוי הסדרי ראיה)

אין המלצה אחת גורפת לחלוקת זמני שהות. ההורים צריכים להגיע להסכמה ביניהם כיצד יחולקו זמני השהות המתאימה למשפחה שלהם, לצורכיהם ולטובת הילדים. יש לתת את הדעת, מצד אחד להימנע מעברים תכופים מידי (מידי יום) אשר יתישו ויקשו גם על ההורים וגם על הילדים ומצד שני גם לא לקבוע פרקי זמן ארוכים מאוד בו הילד וההורה אינם נפגשים (שבוע שלם). מהבחינה הטכנית נהוג לרשום בהסכם את זמני השהות במחזוריות של שבועיים.

חשוב לזכור, גם לילדים התהליך אינו קל, לכן אל תערבו את הילדים בסכסוך ביניכם. לעצות נוספות היכנס למאמר הבא - עצות כיצד לנהוג עם ילדים במהלך גירושין

ילדים והסדרי הורות
bottom of page